sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

☞ szczecin, poland – EYP

















Viime viikonloppuna tosiaan suuntasin kohti Puolaa: kaupunkiin, josta en ollut kuullutkaan ennen kuin mut kutsuttiin sinne olemaan yhtenä Suomen edustajista Euroopan Nuorten Parlamentin alueelliseen istunnossa, ja jota en osannut alussa edes kunnolla lausua – Szczeciniin.

Matkaan lähdin luokkalaiseni Anitan kanssa perjantaiaamuna. Lento kulki Varsovan kautta, missä vaihdoimme konetta ja jatkettiin itse Szczeciniin. Itse EYP-istunto kesti kolme päivää. Lähdimme paluumatkalle maanantaina. En ollut käynyt Puolassa ennen viime viikkoa, enkä edellisviikon reissusta huolimatta päässyt näkemään itse pääkaupunkia. Sain siitä huolimatta matkasta irti tosi paljon! 

Ensinnäkin tutustuin aivan mahtaviin ihmisiin eri puolilta Eurooppaa: muun muassa Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Armeniasta, Ranskasta, Saksasta, Italiasta ja tietysti Puolasta. Kaikki olivat aivan ihania!

Toiseksi näin palasen Puolaa. Szcecin ei ole todellakaan mikään turistikaupunki ja pakko myöntää, ettei siellä on kuitenkin melko vähän nähtävää jotain kivaa arkkitehtuuria lukuunottamatta. Oli kuitenkin kiva kulkea ensimmäistä kertaa Puolan kaduilla ja lauantaiaamun kaupunkikierroksella kuulla mainintoja hissasta tutuiksi tulleista tapahtumista, kuten kristalliyöstä.

Szczecinin istunto oli lisäksi mun eka EYP-istunto Suomen ulkopuolella (mistä mun onkin kiitettävä kouluani matkakustannuksien ja istunnon osallistumismaksun maksamisesta). Siinä näki selkeästi, miten ulkomaalaiset istunnot eroaa suomalaisista: kaikki oli vähän rennompaa Puolassa – niin aikataulut kuin myös esimerkiksi säännöt.






Aivan erikseen mun on mainittava mun ihana komitea DROI, eli pidemmin sanottuna Committee on Human Rights. Meitä oli komiteassa yhteensä kymmenen delegaattia ja ihana Chairperson Arda, Turkista. Musta tuntuu, ettei mulla oo ollut niin ihanaa komiteaa vielä koskaan, mut toisaalta sanoin aivan samaa myös viime istunnon jälkeen.. Mut joka tapauksessa, DROI oli paras ja oon tosi ylpee siitä, että meijän komitea meni läpi eikä tullut muiden komiteoiden tyrmäämäksi viimeisen päivän General Assembly'ssa. 

Suora lainaus meijän komitean aiheesta tiivistettynä: 
"The dire situation in growing Syrian refugee camps in Turkey, Jordan, and Lebanon leaves the inhabitants in inhumane living conditions. How can the EU improve the human rights situation for refugees in those camps?"

En malta oottaa mun tulevia EYP-istuntoja, sillä mä todellakin aion jatkaa tätä. Siihen kuuluu paljon väsymystä, keskiverroin hämmennystä ja vähän turhautumista, mut siihen kaikkeen vaan jää täydellisesti koukkuun jollain masokistisella tavalla. EYP on loppujen lopuksi älyttömän hauskaa ja sen kautta tutustuu niin moniin ihaniin ihmisiin. Mun on pakko tehdä jossain vaiheessa kokonainen postaus, jonka pyhitän EYP:lle (ja sen ylistämiselle), jotta saisin selitettyä kunnolla, millaisesta toiminnasta siinä oikeastaan on kyse.


Neljä vesileimallista kuvaa ei ole mun ottamia. Suuri kiitos Szczecinin istunnon Media Teamille, joka virallisesti otti istunnossa kuvia.

6 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! :) Banneri laittoi vähän hymyilyttämään :D Kuulosti kivalta reissulta!

    http://aamukahvimustana.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Onpas ihania kuvia! Ja muutenkin kivan olonen blogi.

    Blogissa meneillään myös arvonta käy ihmeessä osallistumassa :)
    http://saninlifeblog.blogspot.fi/

    VastaaPoista